Start / Stöd för yrkesverksamma / Prostitution / Om du upptäcker prostitution
Att upptäcka barn och vuxna som befinner sig i prostitution kan vara svårt. En stor anledning är för att yrkesverksamma inte vågar ställa frågan.
Regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel i Stockholms län
Jenny Selenius
jenny.selenius@stockholm.se
08-508 437 26
076-124 37 26
Malin Svensson
malin.svensson@stockholm.se
08-508 256 69
076-122 56 69
Jämställdhetsmyndighetens stödtelefon
020-39 00 00
Akutmottagning för våldtagna
08-123 64 670
Akutmottagning för våldtagna | Södersjukhuset (sodersjukhuset.se)
Mika Hälsa
08-123 458 49
https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/mikahalsa/
Mika-mottagningen
08-508 255 01
https://socialtstod.stockholm/missbruk-och-beroende/sex-mot-ersattning/
När det gäller barn ska du alltid fråga!
Om du arbetar inom vården ska du dokumentera patientens svar på frågor om våld liksom tecken och symtom på våld i patientjournalen. Det är viktigt att dokumentera våldsutsatthet under skyddade sökord i journalsystemet, så att dessa uppgifter inte syns om patienten loggar in i Journalen 1177 i Vårdguiden. Detta för att en partner som utsätter någon för våld inte ska kunna tilltvinga sig information om vad det står i journalen. Läs mer hur du kan dokumentera och följa upp symtom och skador på; Nationellt centrum för kvinnofrid.
Alla kan anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten i den kommun där barnet bor. All personal inom polis, skola, hälso- och sjukvård och tandvård är skyldiga att göra orosanmälan till socialtjänsten om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa. Orosanmälan ska göras även om barnen inte har sett eller hört våldet.
Vid misstanke om vissa brott mot barn, bland annat vålds- och sexualbrott får polisanmälan göras utan hinder av sekretess även om brottet kan ge lägre straff än ett års fängelse.
När det gäller misstanke om brott mot vuxna som är så allvarligt att det kan ge straff på minst ett års fängelse har personal inom socialtjänst och hälso- och sjukvård möjlighet att bryta mot tystnadsplikten och göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis, åklagare och domstol. Exempel på ett sådana brott är våldtäkt och människohandel. Vid lägre straffvärde kan du inte bryta tystnadsplikten och kan inte anmäla det du hör om en vuxen våldsutsatt person, om du inte har personens medgivande.
I vissa fall, om en vuxen person bedöms leva i missförhållanden eller omsorgsvikt vid funktionsnedsättning eller demenssjukdom, kan sekretess brytas.
Om du är osäker i ett enskilt fall kan du ringa och rådfråga verksamhetens jurister utan att röja personuppgifter.
Vårdpersonal och socialtjänsten kan alltid polisanmäla pågående brott.
Om ärendet gäller ett barn med hemvist i annat land, se Socialstyrelsens Barn i internationell människohandel och exploatering, vägledning för socialtjänsten (2018).
Du ska inte kontakta ambassader eller konsulat om den person som är utsatt har uttryckt ett önskemål om att ansöka om asyl, eller befinner sig i en pågående asylprocess. Kontakta då istället Migrationsverket.
Du ska alltid göra en orosanmälan om ett barn är utsatt. Läs mer om orosanmälan >>
Denna film är inte textad. Läs mer om orosanmälan.