Start / Stöd för yrkesverksamma / Hedersrelaterat våld och förtryck / Akut skydd hedersvåld
I den första akuta fasen handlar det om att skydda och stödja den utsatta. Det kan handla om allt ifrån några timmar upp till flera dagar efter att våldet upptäckts.
ORIGO
08-508 251 20
Maila oss på origo@stockholm.se
Origos webbplats
Nationell stödtelefon
010-223 57 60
hedersfortryck.se
Amelmottagningen
08-123 627 00
Amelmottagningen | Södersjukhuset (sodersjukhuset.se)
För att ordna ett skyddat boende behöver socialtjänsten kontaktas. Är det efter kontorstid kontaktas socialjouren, i den kommun den våldsutsatta är folkbokförd. Ring kommunens växel för att komma till socialtjänsten under kontorstid. Ibland kan den som är utsatt behöva en annan, trygg plats att bo. Barn och unga kan behöva placeras någon annanstans än hos sin familj. Det är socialtjänsten i enlighet med HSLF-FS 2022:39, som ansvarar för placeringar och skyddat boende.
Om den våldsutsatta ändrar sig och inte vill ta steget vid det här tillfället, har personen rätt att återkomma om skydd vid ett senare tillfälle.
Det tillfälliga boendet kan behöva ligga i en annan kommun eller i ett annat län för att personen inte ska riskera att utsättas för ytterligare våld. Det är individens behov av skydd och stöd som ska styra val av placeringsform, var hen blir placerad och inte till exempel kostnaden för en placering.
Om den utsatta är vuxen och har barn finns det en skyldighet att anmäla ärendet till socialtjänsten i den kommun den utsatta är folkbokförd. Där görs vidare bedömningar kring vilka insatser som ska sättas in. Ibland kan det bli aktuellt med omedelbart omhändertagande. Socialtjänsten placerar då barnet eller barnen i ett annat boende, till exempel ett jourhem. Inom en vecka från omhändertagandet ska socialtjänsten ha gjort en ansökan om detta hos förvaltningsrätten.
Socialnämnden kan, enligt LVU, ansöka om ett utreseförbud hos Förvaltningsrätten om det finns påtaglig risk för att någon som är under 18 år förs utomlands i syfte att ingå äktenskap, en äktenskapsliknande förbindelse eller könsstympas.
Om du misstänker att någon under 18 år utsätts för hedersrelaterat våld eller förtryck eller bevittnar våld är du skyldig att göra en orosanmälan till socialtjänsten enligt SoL 14 kap 1§. Det är viktigt att förtydliga att din oro innefattar hedersrelaterat våld, eftersom det ligger till grund för Socialtjänstens riskbedömning. Läs mer om orosanmälan >>
Om den utsatta är i behov av ett kontaktförbud kan flera aktörer ansöka om detta. Vem som ansöker ser olika ut från fall till fall. Normalt inleds ett ärende om kontaktförbud genom att den utsatta själv begär kontaktförbud hos Polismyndigheten som Åklagarmyndigheten sedan i sin tur beslutar om. Läs mer om kontaktförbud här >>
Om den utsatta har hemvist i ett annat land bör förundersökningsledaren ansöka om tidsbegränsat uppehållstillstånd, först om 30 dagar för att ge den utsatta betänketid om den vill delta i rättsprocessen. Om den utsatta bestämmer sig för att delta ska förundersökningsledaren ansöka om ett längre tidsbegränsat uppehållstillstånd om minst sex månader. Läs mer tidsbegränsat uppehållstillstånd här >>