Vinnare av 2024 års Kvinnofridspris

Stockholms stads socialtjänst och polisregion Stockholm är vinnare av årets kvinnofridspris

Varje år delar Operation Kvinnofrid ut Kvinnofridspriset för att belöna särskilt goda insatser i arbetet mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål. 2024 års kvinnofridspris tilldelas socialtjänsten i Stockholms stad och polisregion Stockholm för arbetet med Islandsmodellen.

En gruppbild på en grupp personer som vunnit 2024 års Kvinnofridspris

Barn som lever med våld i hemmet ska fångas upp och få hjälp snabbare. För att det ska ske är det viktigt att berörda myndigheter samarbetar i ett tidigt skede för att ge barnet det stöd och skydd det behöver. Samarbetsmodellen kallas Islandsmodellen eftersom arbetssättet är hämtat från Island. 

Efter att ha börjat som ett pilotprojekt i ett par stadsdelar arbetar hela Stockholms stad efter modellen sedan hösten 2024. Det innebär att socialtjänst och polis har ett tätare samarbete när de blir uppmärksammade på att ett barn far illa. 

”Arbetet med Islandsmodellen visar hur viktig samverkan är för att stoppa och förebygga våld. Socialtjänst och polis har här visat att det är möjligt att fånga upp våldsutsatta barn och vuxna tidigt och på så sätt bryta den negativa spiral som annars riskerar att uppstå. Islandsmodellen är ett föredömligt arbetssätt som inspirerar”, säger Claes Lindgren, vikarierande landshövding i Stockholms län och tf. ordförande för Operation Kvinnofrid. 

Liselotte Tronders är enhetschef vid socialförvaltningen i Stockholms stads socialjour och projektledare för arbetet med Islandsmodellen. Under fredagen tog hon och medarbetare från socialförvaltningen tillsammans med polisen emot Kvinnofridspriset på Operation Kvinnofrids årliga konferens, i år med temat ”Är dagens våldsutsatta morgondagens våldsutövare?”.

”Vi är oerhört glada och stolta över att samverkan mellan socialtjänst och polis har uppmärksammats med denna viktiga utmärkelse! Genom vårt gemensamma arbete strävar vi efter att våld ska upphöra i barns liv så tidigt det är möjligt. Vi ser till att barn tidigt får kunskap om att våld inte ska vara en del av deras vardag, och att de får stöd att växa upp i en trygg hemmiljö”, säger Liselotte Tronders.

Hon fortsätter:

”Det arbete som socialtjänst och polis tillsammans utför för att ge skydd och stöd till våldsutsatta barn och vuxna samt våldsutövare har genom samverkan utvecklats och förbättrats. Genom att bryta våldscykler minskar vi risken för att dessa barn senare i livet själva ska utsätta andra för våld – något som är önskvärt ur såväl individens som samhällets perspektiv”.

Motiveringen lyder:

Att bevittna våld är en riskfaktor för att själv utöva våld i framtiden. Vinnaren av årets kvinnofridspris har gjort det möjligt att fånga upp våldsutsatta vuxna och barn samt våldsutövare i ett tidigt skede och erbjuda skydd och stöd till förändring. Arbetet har ett tydligt fokus på att bryta våldspiralen för barn genom ett snabbt ingripande i samverkan mellan polis och socialtjänst. 2021 inleddes arbetet som ett pilotprojekt och nu, hösten 2024, kommer de tre sista stadsdelsförvaltningarna i Stockholms stad att implementera modellen. 2025 kommer den att finnas som en del av den ordinarie verksamheten i hela Stockholms stads socialtjänst med tillhörande lokalpolisområden. Samverkan, som även inkluderar Åklagarmyndigheten, är nyckeln till ett effektivt arbete med att stoppa våldet och förebygga att dagens våldsutsatta blir morgondagens våldsutövare. 2024 års kvinnofridspris går härmed till Islandsmodellen.